Зеленський публічно прийняв виклик Путіна і звернувся до всього світу
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський публічно прийняв виклик Путіна і звернувся до всього світу

Зеленський публічно прийняв виклик Путіна і звернувся до всього світу
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський прийняв виклик команди російського глави Володимира Путіна зустрітися на Донбасі. Він також закликав українців не боятися війни, а у союзників попросив реальної допомоги, а не "дипломатичної стурбованості".

Джерело: Офіс президента України

У своєму зверненні Зеленський пояснив, що відбувається сьогодні на українських кордонах - там сконцентрована велика кількість російських військ, що російська сторона називає навчаннями. За словами Зеленського, весь світ називає те, що відбувається шантажем Кремля, а Україна і міжнародні партнери вимагають у Путіна відвести війська.

Зеленський запевнив, що Україна не хоче війни, але до неї готова і буде себе захищати не тільки дипломатичними способами, від яких, втім, також не відмовляється. Президент закликає українців не панікувати, не боятися, не вірити чуткам й домислам "надійних джерел", але залишатися пильними.

"Україна-2021 сильно відрізняється від України-2014. Ми не боїмося, тому що Україна-21 не має ілюзій. Розуміє, хто справжній друг і брат. Хто готовий підставити плече, а хто може вдарити в спину. Тому Україна-21 розуміє всі можливі сценарії і знає, що буде робити у відповідь при будь-якому розвитку ситуації. Ми не боїмося, у нас є неймовірна армія і неймовірні захисники. Вони мають якісне оснащення і зброю, цінний досвід, мужність, високий бойовий дух, готовність дати відсіч будь-кому і максимально доступно пояснити, що прохід, проїзд або проліт нашою землею небажаним гостям - заборонений і неможливий", - запевнив Зеленський.

Звернення Зеленського до Путіна

Зеленський також публічно звернувся до Путіна на зрозумілій йому російській мові. Він прийняв виклик його команди зустрітися на лінії розмежування, щоб максимально точно побачити і зрозуміти ситуацію. Український глава підкреслив, що він регулярно там буває і чітко розуміє, що там відбувається, але готовий в будь-який момент зустрітися з Путіним в будь-якій точці українського Донбасу.

"Пан Путін! Я готовий піти ще далі і запропонувати вам зустрітися в будь-якій точці українського Донбасу, де йде війна", - звернувся Зеленський до Путіна.

Він також згадав, що одного разу Путін сказав, що "якщо бійка неминуча - потрібно бити першим". Український президент вважає, що зараз її можна і потрібно уникнути, оскільки втрати від нової війни будуть колосальними і у обох сторін.

"Сьогодні кожен лідер повинен розуміти, що бійка не може бути неминучою, коли мова йде не про підворітті і хуліганів, а про реальну війну й мільйони людських життів. І що, на відміну від бійки, у війні програють усі сторони. І що не можна кого -то захистити, нападаючи, і що неможливо звільнити когось, захопивши. І що неможливо привезти мир на танку. Людям, які не розуміють, від кого їх хочуть захищати і звільняти та чому для цього їх можуть обстрілювати і бомбити ", - підкреслив Зеленський.

Звернення Зеленського до міжнародного співтовариства

У своїй промові Зеленський також наголосив на підтримці України з боку міжнародного співтовариства. Він уточнив, що на тлі стягування російських військ у українських кордонів вже провів переговори лідерами Сполучених Штатів Америки, Франції, Німеччини, Великої Британії, Туреччини, з президентом Ради Європи та Генсеком НАТО. Вони, за словами Зеленського, як і всі інші партнери, - на нашому боці і бачать справжні мотиви Росії.

Але український глава звернув увагу союзників на те, що українцям дуже потрібно розуміти, на що ще готовий світ, на яку можна розраховувати допомогу.

"Чи розумієте ви, що Україні, а разом з нею - всьому світу, що вірить в силу і непохитність міжнародного права, може знадобитися значно, значно більше, ніж дипломатична стурбованість. Всім нам може знадобитися рішучість. Готовий світ до вирішення складних завдань? Перестане він в разі широкомасштабної агресії з боку РФ ховатися від неприємних питань, зокрема Ради Безпеки ООН, Парламентської асамблеї Ради Європи, "Північного потоку - 2"? Нашим громадянам потрібні чіткі сигнали, на восьмому році війни країна, яка ціною життя своїх людей є щитом для Європи, отримає підтримку не просто як партнерів, з трибун, а як гравців однієї команди, безпосередньо на полі, пліч-о-пліч ", - закликав Зеленський союзників до дій.

Що відбувається на кордонах України з боку Росії

  • Рівень військової загрози з боку Росії високий, в даний час до кордонів прибули додаткові сили і загальна чисельність військових РФ досягає вже 103 тисяч осіб.

  • У ЗСУ допускають, що Росія направить до українських кордонів ще 9-10 батальйонно-тактичних груп і загальна чисельність буде 110 тисяч військових РФ.

  • Тільки протягом 17-19 квітня в Чорне море увійшли чотири російські бойові кораблі - "Кандопога", "Олександр Остраковський", "Калінінград" і "Корольов". Ці бойові кораблі належать до класу десантних і кожен з них може десантировать до 10 танків або бронемашин і 340 морських піхотинців.

  • Росія не приховує, що в Криму розміщене угруповання 58 загальновійськової армії, яке там проходить навчання із застосуванням танків Т-72Б3. Всього в Крим перекинуто вже 42 тисячі військовослужбовців.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?