Зеленський створив новий держорган під керуванням РНБО
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський створив новий держорган під керуванням РНБО

Зеленський створив новий держорган під керуванням РНБО
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський підписав Указ № 187/2021 про новий державний орган - Центр протидії дезінформації. Відомство буде працювати під управлінням РНБО і захищати громадян та державу від інформаційних загроз, спрямованих на розхитування державних інститутів і маніпулювання громадською думкою.

Джерело: пресслужба ОПУ

У затверджених Зеленським положеннях про ЦПД зазначено, що в новому відомстві будуть працювати 52 працівника. Центр підпорядковуватиметься Раді національної безпеки і оборони України, а загальне спрямування та координацію його діяльності буде здійснювати секретар РНБО.

В Офісі президента озвучили головні завдання Центру протидії дезіонформаціі. Вони передбачають:

  • проводення аналізу і моніторингу подій та явищ в інформаційному просторі, стану інформаційної безпеки і присутності України у світовому інформаційному просторі;

  • виявлення і вивчення поточнихта прогнозованих загроз інформаційній безпеці України, факторів, що впливають на їх формування, а також прогнозування наслідків для національних інтересів;

  • забезпечення РНБО інформаційно-аналітичними матеріалами з інформаційної безпеки України;

  • участь в розробці та реалізації Стратегії інформаційної безпеки, здійснення аналізу стану реалізації, зокрема з питань протидії дезінформації.

Центр протидії дезінформації - як буде працювати нове відомство

Нове відомство буде розташовано на Банковій у Києві. Для виконання своїх завдань ЦПД зможе отримувати в установленому порядку від органів виконавчої влади, правоохоронних і розвідувальних органів, органів прокуратури, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та підпорядкування статистичні дані, інформацію, довідкові та інші матеріали, користуватися інформаційними базами даних державних органів, державними, в тому числі урядовими, системами зв'язку і комунікацій, мережами спеціального зв'язку та іншими технічними засобами.

Центр буде очолювати керівник, призначений президентом України. Як відомо, Зеленський ще 2 квітня підписав указ про призначення - очолить ЦПД Поліна Лисенко, яка раніше працювала в Національному антикорупційному бюро України та Офісі генерального прокурора.

Створений Центр буде бюджетною установою - фінансування витрат, пов'язаних із забезпеченням його діяльності здійснюється за рахунок коштів державного бюджету України. Зеленський вже доручив Кабміну в двотижневий термін визначити умови оплати праці співробітників Центру.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?