Зеленський ухвалив закон про ліквідацію ОАСК
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський ухвалив закон про ліквідацію ОАСК

Зеленський ухвалив закон про ліквідацію ОАСК
Джерело:  online.ua

Президент Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон про ліквідацію Окружного адмінсуду Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду.

Джерело: сайт Верховної Ради

Що відомо про причини ліквідації ОАСК 

13 грудня ліквідацію Окружного адмінсуду Києва підтримали в Верховній Раді, оскільки за роки своєї діяльності суд неодноразово ухвалював скандальні рішення, а його голова Павло Вовк став фігурантом гучного корупційного розслідування та потрапив під санкції США.

Зокрема, на початку Революції Гідності, 9 грудня 2013, суддя ОАСК Євген Аблов за 6 годин розглянув позов цивільної особи, яка стверджувала, що барикади протестувальників у центрі Києва нібито створюють незручності для пересування. Суд виніс рішення про необхідність розблокувати Хрещатик та інші вулиці столиці.

Це стало формальною підставою для силовиків розпочати розгін протестувальників. Так, у ніч з 10 на 11 грудня 2013 "беркутівці" пішли на штурм і розпочали операцію із "зачистки" Майдану.

Незадовго до повномасштабного вторгнення РФ, у грудні 2021, Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом Віктора Януковича, в якому президент-втікач, вимагав визнати недійсним рішення Ради про його усунення від влади. Позивач посилався на те, що парламент не мав повноважень на прийняття актів про самоусунення президента України.

Як пізніше заявив секретар РНБО Олексій Данілов, через рішення ОАСК на користь Януковича Росія хотіла реалізувати план щодо його повернення в Україну.

У липні 2019 НАБУ оприлюднило записи розмов, які стали відомі як "плівки Вовка". На аудіо судді ОАСК обговорювали вплив на суди та органи влади.

Голова суду Павло Вовк розповідав про ухвалення рішень щодо певних справ за хабарі. Також співрозмовники обговорювали як "захопити" та "утримати" владу.

У 2020 році НАБУ оголосило підозру Вовку та ще 6 суддям у створенні злочинної організації та спробі захоплення влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів та Вищою радою правосуддя.

Наразі Вищий антикорупційний суд України продовжує розгляд справи Вовка.

9 грудня 2022 Держдепартамент США ввів санкції проти Павла Вовка та його родичів на основі "закону Магнітського" через вимагання хабара в обмін на втручання в судові та інші публічні процеси. Йому заборонили в'їзд до Штатів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?