Зеленський виршив піти на крайні заходи у відповідь на резонансне рішення КСУ
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський виршив піти на крайні заходи у відповідь на резонансне рішення КСУ

Зеленський виршив піти на крайні заходи у відповідь на резонансне рішення КСУ
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський оперативно відреагував на резонансне рішення КСУ, який скасував кримінальне покарання за недостовірне декларування. Президент запевнив українців, що чиновники і депутати продовжать декларувати своє майно і доходи, а антикорупційні органи матимуть необхідні повноваження для їх перевірки та притягнення порушників до відповідальності. Зеленський готує оскарження рішення КСУ. Він нагадав, що закон в Україні - один для всіх, і для тих політичних сил і діячів, яким хочеться підірвати систему електронного декларування. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Офісу президента.

"На жаль, в Україні все є ще «бізнесмени від політики», які не можуть стерпіти, що образ їх життя, майно і доходи повинні бути під контролем, а значить - чесними. Але, незважаючи на протидію, відповідні інструменти в законодавстві України будуть збережені або, в крайньому випадку, відновлені. Ніякого відступу в антикорупційній роботі не допускаємо навіть гіпотетично. Президент обов'язково використовує своє право на законодавчу ініціативу, щоб відновити постійну і максимально ефективну роботу системи електронного декларування та невідворотність відповідальності за умисне порушення цих правил ", - прокоментували рішення КСУ на Банковій.

В Офісі президента наголосили, що система електронного декларування та контролю стану посадових осіб і депутатів в Україні до сих пір працювала ефективно і "нарешті показала українському народові, чим насправді володіють політики".

"Тому ще раз підкреслимо наступне. Українська держава створила систему електронного декларування та контролю стану посадових осіб і депутатів. Елементами цієї системи є не тільки обов'язок визначених законом осіб декларувати майно та доходи, але і відповідальність за недостовірне декларування, а також контрольні повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції. До сих пір ця система працювала ефективно, нарешті показавши українському народові, чим насправді мають політики, і дозволивши залучити до відповідальності порушників антикорупційного законодавства. Це істотно вплинуло на формування в країні нових принципів політики і практики державного управління. Вважаємо це фундаментальним надбанням держави", - відзначили у Зеленського.

На Банковій додали, що чекають публікації повного тексту рішення Конституційного Суду у цій справі. Правда там визнали, що рішення Конституційного Суду остаточні і не підлягають оскарженню. Але Зеленський буде використовувати своє право на законодавчу ініціативу, щоб відновити роботу системи електронного декларування, запевнили на Банковій.

Важливо відзначити, що міжнародні експерти вважають, що резонансне рішення КСУ може загрожувати Україні припиненням фінансування з боку міжнародних фінансових інституцій. Вони відзначили, що після цього може послідувати відмова надати кошти Україні від Світового Банку, МВФ і ЄС. Тому вони звернулися до Зеленського та закликали його оперативно діяти.

Як відомо, Конституційний суд прийняв рішення скасувати відповідальність за недостовірне декларування 27 жовтня по поданням депутатів ОПЗЖ. Суд визнав неконституційними окремі положення чинного антикорупційного законодавства - визнані невідповідними Конституції стаття 366-1 (недостовірне декларування) і стаття 368-5 (незаконне збагачення) КК. Офіційного рішення суду поки немає.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Вищий антикорупційний суд приголомшив українців новим рішенням щодо Януковича. 26 жовтня суддя Вищого антикорупційного суду Володимир Воронько несподівано для всіх відмовився взяти колишнього президента-втікача Віктора Януковича під варту. Варто звернути увагу на те, що засідання стосувалося справи про "Межигір'я". Що важливо розуміти, адвокати наполягали на тому, що Янукович належним чином не отримав повідомлення про підозру.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?