Зеленський ввів у дію рішення РНБО про діяльність пов’язаних із РФ релігійних організацій
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський ввів у дію рішення РНБО про діяльність пов’язаних із РФ релігійних організацій

Зеленський ввів у дію рішення РНБО про діяльність пов’язаних із РФ релігійних організацій
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

Джерело: указ президента №820 від 1 грудня

Указ набрав чинності з дня його публікування.

Зеленський увів у дію заборону УПЦ МП

Відповідно до статті 107 Конституції України президент постановив увести в дію рішення РНБО та покласти контроль за його виконання на секретаря РНБО.

Нагадаємо, що РНБО доручила Кабміну внести у двомісячний строк на розгляд ВРУ законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в РФ релігійних організацій.

Також забезпечити у двомісячний строк перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, - йдеться в рішенні РНБО.

Окрім того, РНБО доручила Державній службі з етнополітики та свободи совісті забезпечити проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом і за необхідності вжити заходи, передбачені законом.

Також органам державної безпеки доручили активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України.

Рішення передбачає застосування персональних санкцій.

Нагадаємо, що з 22 листопада СБУ проводить обшуки в приміщеннях УПЦ МП, зокрема на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві, та і інших областях.

15 листопада СБУ відкрила кримінальне провадження через співи під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі, які прославяли Росію: спів містить рядки "Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается матушка – Русь".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?