Зеленському — 45: який шлях пройшов президент під час повномасштабної війни
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленському — 45: який шлях пройшов президент під час повномасштабної війни

Зеленському — 45: який шлях пройшов президент під час повномасштабної війни
Джерело:  online.ua

25 січня президенту України Володимиру Зеленському виповнюється 45 років. Online.ua зібрав найважливіші моменти президенства Зеленського під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Джерело: online.ua

Початок повномасштабного вторгнення РФ

Близько 5 ранку 24 лютого 2022 року, диктатор країни-агресорки Володимир Путін заявив про початок вторгнення в Україну. Ворог розпочав атаку з території РФ, Білорусі та тимчасово окупованого Криму.

Зранку Зеленський оголосив про введення воєнного стану на території України, що було запроваджено Верховною Радою.

На зв'язку з вами буду постійно я, РНБО, Кабмін. Ми працюємо, армія працює, працює весь сектор безпеки і оборони. Без паніки, ми сильні, ми всіх переможемо, бо ми – це Україна. Слава Україні, - сказав Зеленський у своєму зверненні.

З того часу Зеленський записує відеозвернення до українців кожного дня.

Зеленський залишився в Києві

26 лютого Зеленський записав відео перед будівлею Офісу Президента, щоб спростувати російськи фейки про те, що він нібито втік з країни.

Я тут. Ми не складаємо зброї. Ми будемо захищати свою країну, тому що наша зброя – це правда, а наша правда – це наша земля, наша країна, наші діти, і ми будемо все це захищати.

Пізніше стало відомо, що Зеленському справді пропонували евакуюватися США та Велика Британія, але він відмовився, сказавши вже легендарну фразу: "Мені потрібна зброя, а не евакуація".

Підписання заявки на вступ до ЄС

28 лютого разом з головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком і прем'єр-міністром Денисом Шмигалем Зеленський підписав заявку на членство України в ЄС.

Фото: president.gov.ua

23 червня Україна отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу за рішенням всіх 27 країн-членів блоку.

Так розпочався пришвидшений процес євроінтеграції України.

Переговори України та Росії

Україна зробила кілька спроб переговорів з РФ, делегації зустрічалися в Білорусі та Туреччині.

Проте Україні потрібні були гарантії безпеки. Навесні українська делегація у Стамбулі запропонувала РФ план закінчення війни, який був відкинутий.

Коли Україна вибила російських окупантів з півночі країни, стали відомі звірства росіян на Київщині.

Тоді Зеленський змінив свою позицію щодо переговорів і заявив, що з Путіним переговори неможливі.

Зеленський особисто відвідав місця воєнних злочинів росіян на Київщині, відвідавши Бучу. Упродовж 2022 року Зеленський продовжить відвідувати гарячі точки та деокуповані території: Харківщину, Херсон, Бахмут.

Фото: president.gov.ua

Зеленський став найвпливовішою людиною 2022 року

Зеленський та український народ упродовж 2022 року отримали низку нагород за мужність та героїзм. Зокрема, Зеленський отримав вищу нагороду Литви – Орден Вітаутаса Великого, Латвії – Орден Вієстура. США нагородили президента медаллю Свободи Рональда Рейгана.

Журнал Time назвав “Людиною року 2022” президента Зеленського та “дух України”, Financial Times також визнало президента “Людиною року”.

Politico визанло президента найвпливовішою людиною Європи у 2022 році.

У жовтні український народ в особі президента отримав головну нагороду Європарламенту у сфері прав людини – премію Сахарова за свободу думки.

У Польщі Зеленського визнали найвпливовішим політиком року.

Візит Зеленського в США

Зеленський не покидав Україну з 24 лютого. У грудні 2022 року він все ж здійсни візит до США. Там його вітав президент США Джо Байден та Конгрес США, де Зеленський виступив та передав конгресменам прапор України з підписами захисників Бахмута.

США ж пообіцяли надати України ЗРК Patriot.

Зеленський летів у Вашингтон на літаку ВПС США із супроводом літака-розвідника НАТО та винищувача F-15.

Фото: president.gov.ua

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?