Зернова угода припинила роботу. РФ заблокувала реєстрацію суден з України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Зернова угода припинила роботу. РФ заблокувала реєстрацію суден з України

Зернова угода припинила роботу. РФ заблокувала реєстрацію суден з України
Джерело:  online.ua

РФ заблокувала реєстрацію вхідного флоту до всіх портів України, чим перешкоджає роботі зернової ініціативи.

Джерело: Мінінфраструктури

РФ знову заблокувала роботу зернової ініціативи

РФ вчергове безпідставно відмовилася реєструвати вхідний флот до участі в Ініціативі. Про це повідомив Спільний координаційний центр (СКЦ) в Стамбулі, оскільки не може скласти інспекційний план.

У міністерстві повідомили, що 30 та 31 травня, РФ без пояснень зареєструвала для інспекції лише 1 вхідне судно на порт «Чорноморськ».

Водночас інші сторони СКЦ підтвердили до участі в Чорноморській Ініціативі 10 суден на три порти.

Деструктивна позиція росії та відсутність зареєстрованих суден на інспекцію унеможливлює складання інспекційного плану на сьогодні, про що всі сторони були повідомлені Секретаріатом СКЦ, - йдеться у повідомлення.

Наразі в черзі на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікують 50 суден, на які має бути завантажено 2,4 мільйона тонн продовольства для світу.

За словами міністерства, це майже вдвічі більший обсяг, ніж було експортовано в травні. Деякі судна очікують інспекції СКЦ понад 3 місяці. Це понад 1 мільярд доларів збитків, які позначаються на кінцевій вартості продовольства для світу.

Таким чином росія в черговий раз знайшла спосіб обмежити світ в їжі. Блокування реєстрації нового вхідного флоту, як і блокування найбільшого порту «Південний», є грубим порушенням умов Зернової ініціативи, під якою підписалась і країна-агресор.

Україна вимагає поновити роботу зернової ініціативи

У міністерстві зазначили, що українська делегація направила лист до Секретаріату СКЦ з вимогою відновити повноцінну роботу в складі 3 інспекційних команд та 9 інспекцій на день, як того вимагають процедури СКЦ.

Сподіваємося, що партнери по Ініціативі все ж таки знайдуть рішення та припинять цей шантаж росії всього світу. Адже значення Зернової Ініціативи вже доведено світовим продовольчим ринком і світ не має мовчати.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?