Зофія Стриєнська стала героїнею нового Google дудл
Категорія
Культура
Дата публікації

Зофія Стриєнська стала героїнею нового Google дудл

Зофія Стриєнська стала героїнею нового Google дудл
Джерело:  online.ua

13 травня пошуковик Google випустив новий дудл. На ньому зображена Зофія Стриєнська - найвідоміша польська художниця міжвоєнного періоду, яку називають "принцесою польського мистецтва".

Джерело: Google

Зофія Стриєнська (фото - facebook.com/PolishMastersofArt)

Дудл Google в честь Зофії Стриєнської вийшов 13 травня не випадково - в цей день виповнюється 130 років від дня народження художниці. Ілюстрацію для дудла із зображенням Стриєнської виконала художниця з Польщі Діксі Леоте.

Хто така Зофія Стриєнська

  • Зофія Стриєнська народилася 13 травня 1891 року в Кракові.

  • З самого дитинства вона захоплювалася малюванням.

  • 1 жовтня 1911, після закінчення курсу живопису в Школі витончених мистецтв для жінок, вона почала займатися живописом в Мюнхенській академії мистецтв. Правда, для цього їй довелося замаскуватися під чоловіка, оскільки в той час в Академію жінок не приймали. Обман розкрився через рік і Стриєнській довелося покинути Мюнхен і повернутися до Кракова, де вона активно зайнялася живописом і літературною роботою.

Зофія Стриєнська - Пори року

  • Стриєнська займалася темперним малярством, цікавилася літографією, малюнком, плакатами, розробляла іграшки, декоративні тканини, була автором книжкових ілюстрацій. Вона створила свій власний характерний стиль, відповідний ар-деко, який панував тоді в Європі.

  • Самі відомі роботи Зофії Стриєнської: "Великдень", "Слов'янський оберіг", "Сім таїнств". Європейську популярність і 5 нагород Всесвітньої виставки художниці принесла серія картин "Дванадцять місяців".

Зофія Стриєнська - Комайни

  • В особистому житті Софії було не все гладко. Її першим чоловіком став знаменитий польський архітектор Кароль Стриєнський, якого дівчина підкорила своїм талантом. Але він бачив в дружині тільки художницю, а не жінку, тому крутив романи на стороні, з чим не збиралася миритися Софія. Після розлучення з Каролем у Стриєнської було ще троє чоловіків, але головними для неї були троє дітей, яких вона народила в першому шлюбі, і мистецтво.

  • Більшість робіт Стриєнської були знищені під час авіанальотів німців під час Другої світової війни. Після звільнення Польщі від німецької окупації Софія переїхала до Швейцарії. Останні роки життя жила небагато, відмовляючись від допомоги навіть своїх синів.

  • Зофія Стриєнська померла 28 лютого 1976 року в віці 84 років в Женеві. Її поховали на кладовищі в Шен-Бурі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?