ЗСУ посилюють оборону Вугледару та продовжують тиснути на армію РФ в районі Кремінної
Категорія
Україна
Дата публікації

ЗСУ посилюють оборону Вугледару та продовжують тиснути на армію РФ в районі Кремінної

ЗСУ посилюють оборону Вугледару та продовжують тиснути на армію РФ в районі Кремінної
Джерело:  online.ua

Аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що українські військові вимушені перекидати додаткові підрозділи з Бахмуту до Вугледару для посилення оборони у тому районі. Водночас злочинна армія РФ відчуває труднощі та значний тиск через потужний контрнаступ ЗСУ в районі Кремінної на Луганщині.

Джерело: звіт ISW

Що відомо про ситуацію у зонах бойових дій на сході України

Зазначається, що протягом 27 січня армія РФ провела розвідувальну операцію на північному сході Харківської області.

За твердженнями російських воєнкорів, окупаційна армія прорвала оборону ЗСУ біля Тернової (38 км на північний схід від міста Харкова), проникнувши на 500 метрів углиб.

26 та 27 січня українські війська продовжували контрнаступальні дії в районі Кремінної.

Секретар Генради "Єдиної Росії" Андрій Турчак заявив, що Кремінна є найскладнішою ділянкою лінії фронту через спроби України прорвати російські оборонні рубежі.

Турчак також заявив, що російські ВДВ тримають оборону на Кремінському напрямку.

До цього 26 російські блогери заявляли, що 254-й гвардійський мотострілецький полк (144-а мотострілецька дивізія 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу) відбив український штурм і вів вогонь на відстані 50-100 метрів від українських сил поблизу Кремінної.

У Генштабі ЗСУ напередодні, 27 січня, повідомили про відбиття російських штурмів біля Площанки (16 км на північний захід від Кремінної), Невського (18 км на північний захід від Кремінної) та Червонопопівки (6 км на північ від Кремінної).

На Донеччині протягом 27 січня окупаційна російська армія продовжувала спроби атак на Бахмут.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що відбили ворожі атаки на сам Бахмут, на північний схід від Бахмута поблизу Верхньокам'янського (30 км на північний схід) і Парасковіївки (6 км на північ); та на південний захід від Бахмута біля Кліщіївки (6 км на південний захід).

Геолокаційні кадри показують, що що українська артилерія обстрілює російську переправу на річці Бахмутівка на північний захід від Солі, вказуючи на те, що російські війська просунулися на північний захід від Соледара приблизно до цієї точки.

Українські джерела також підтвердили, що російські війська захопили Краснополівку (на північний захід від Соледару) та Дворіччя (на південний захід від Соледару).

Російський "воєнкор" стверджував, що бойовики групи "Вагнера" в районі Соледару намагаються прорвати українську оборону біля Благодатного (безпосередньо на захід від Соледару).

На геолокаційних кадрах бойових дій показано, як українські війська вступають у бій з бійцями групи "Вагнера" в передмісті на північному сході Бахмута, вказуючи на те, що група "Вагнера" продовжує поступове просування в самому Бахмуті.

Російський військовий блогер також заявив, що на південній околиці Парасковіївки тривають бої.
Російські джерела також стверджували, що сили "Вагнера" на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки намагаються просунутися на північний захід у бік Іванівського, щоб перерізати трасу Т0504 Костянтинівка-Часів Яр-Бахмут.

Протягом 27 січня окупанти також обстрілювали західні околиці Донецька.

За інформацією Генштабу ЗСУ, українські війська відбили російські атаки на північно-західній околиці Донецька в районі Водяного та Невельського та на південно-західній околиці в районі Мар’їнки.

Геолокаційні кадри від 14 січня показують, що російські війська просунулися в межах Водяного.

Російські джерела стверджували, що сили так званої "ДНР" захопили Водяне 26 січня.

Геолокаційні кадри позицій російської піхоти показують, що російські війська також незначно просунулися в Піски, також на північно-західній околиці міста Донецьк.

Російський "воєнкор" стверджував, що російські війська, які воюють у західній Мар’їнці, перехопили ініціативу.

У Генштабі ЗСУ повідомили про відбитття ворожих атак на Вугледар, що за 30 км на південний захід від Донецька. Геолокаційні кадри бойових дій свідчать про те, що російські війська захопили Микільське, що на південно-східній околиці Вугледару.

Радник так званої "ДНР" Ян Гагін заявив, що на околицях Вугледара тривають запеклі бої, а російські війська закріпилися на південно-східній і східній околицях населеного пункту.

Російські джерела, зокрема Міністерство оборони (МО), повідомили, що в цьому районі діють 155-а окремо взята морська піхотна бригада та інші підрозділи СВО та так званої "ДНР".

На кадрах у соціальних мережах видно, як російські війська обстрілюють Вугледар із термобаричної артилерійської системи ТОС-1А.

Використання артилерійських засобів на рівні військового округу свідчить про те, що російське командування, можливо, віддає перевагу просуванню в районі Вугледара.

Російські військові блогери стверджували, що українські війська передислокуються з Бахмута для захисту Вугледара.

Що відомо про ситуацію на півдні України

Росіяни заявили, що протягом 27 січня проводили обмежені наступи на території Запорізької області.

Російські джерела стверджували, що російські війська розпочали локалізовані наступальні дії вздовж лінії зіткнення в Запорізькій області в попередні дні та захопили кілька населених пунктів.

Аналітики не бачили жодного візуального підтвердження того, що російські війська захопили будь-які населені пункти в цьому районі, і продовжує оцінювати, що російські джерела, ймовірно, зробили ці заяви, щоб відвернути увагу від відсутності прогресу в російському наступі із захоплення Бахмута.

Відсутність інформації про локалізовані російські наступальні операції в Запорізькій області свідчить про те, що ці операції, ймовірно, мали обмежений масштаб.

27 січня російські війська продовжували звичайні артилерійські та РСЗВ удари на захід від Гуляйполя та в Херсонській і Дніпропетровській областях. Генштаб України повідомив, що російські війська продовжують наносити удари по місту Херсон.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?