ЗСУ проводять успішні контратаки на Донбасі — аналітики ISW
Категорія
Україна
Дата публікації

ЗСУ проводять успішні контратаки на Донбасі — аналітики ISW

ЗСУ проводять успішні контратаки на Донбасі — аналітики ISW
Джерело:  online.ua

За інформацією аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), на лінії фронту продовжуються запеклі бої. При цьому українські військові успішно просуваються на заході Донецької області.

Джерело: звіт ISW

Що відомо про ситуацію у зоні бойових дій на сході України 

Так, за інформацією Генштабу ЗСУ, російські військові злочинці вдались до безуспішних атак поблизу Новоселівського та Куземівки на Луганщині.

Речник Східного угруповання Сил оборони, полковник Сергій Череватий зазначив, що підрозділи злочинної армії РФ активізували бойові дії уздовж лінії фронту Харків-Луганськ.

Так, російські військові злочинці нарощують інтенсивність бойових дій в районі Куп'янська.

За твердженнями росіян, запеклі бої розгорнулись в районах Масютівки та Дворічної.

При цьому підрозділи російських військових злочинців нібито почали форсувати річку Оскіл.

В Міноборони країни-агресорки заявили про обстріл позицій українських військових поблизу Куп’янська з термобаричних систем ТОС-1А.

В Генштабі ЗСУ підкреслили, що російські військові безуспішно намагались атакувати поблизу Макіївки, Білогорівки та Спірного.

При цьому в Міноборони РФ заявили про відбиття атаки українських військових в районі Серебрянського лісу.

Між тим, за словами Сергія Череватого, підрозділи російської армії у Бахмуті, які замінили найманців терористичної ПВК "Вагнера", не бажають брати участь у виснажливих боях в районі міста.

За інформацією розвідки Міноборони Великої Британії, протягом багатьох місяців важких боїв за Бахмут росіянам вдалось просунутись лише на відстань до 29 км.

Це приблизно становить 48 сантиметрів території на кожного з 60 тис загиблих військовослужбовців від початку боїв за Бахмут.

Між тим росіяни припинили проведення активних наступальних дій в районі Авдіївки та віддають перевагу спробам захоплення Мар"їнки.

Геолокаційні кадри показують, що станом на 1 червня російські сили поступово наступали в північно-західній Мар’їнці.

За інформацією Генштабу ЗСУ, українським військовим протягом доби вдалось відбити 8 ворожих атак в районі Мар'їнки.

Глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров, 1 червня, заявив, що 30 травня в Мар'їнку прибув спецназ "Ахмат" і що російські війська захопили 70% міста.

Російське джерело стверджувало, що українські війська здобули територіальні здобутки під час обмежених контратак на заході Донецької області, 2 червня. Йдеться про Володимирівку.

При цьому ПВК "Вагнера", батальйон "Спарта", а також оперативно-тактичні бойові з'єднання "Каскад" та "Русич" вже сперечаються між собою щодо подальших успіхів на Донбасі.

Дискусії щодо впливу різних підрозділів на локальні просування окупантів у районі Мар'їнки та Бахмута збігаються з повідомленнями про прибуття в Україну чеченських формувань.

На думку аналітиків ISW, підтримка дискусій про роль підрозділів у незначних поступах, ймовірно, спрямована на те, щоб підірвати здатність голови Чечні Рамзана Кадирова використати будь-які наступні тактичні успіхи для підвищення свого авторитету та повторного використання своїх воєнізованих формувань як основну нерегулярну наступальну силу.

Багато нерегулярні формування можуть бути обурені спробою Кадирова взяти на себе відповідальність за будь-який успіх після кількох місяців наступальних операцій на виснаження.

Що відомо про ситуацію на півдні України

За твердженнями російських військових блогерів, протягом 2 червня українські військові били британськими крилатими ракетами Storm Shadow по території порту в окупованому Бердянську.

На опублікованих, 2 червня, геолокаційних кадрах видно стовпи диму та вибухи після удару.

Українські чиновники на момент публікації не підтвердили удар по Бердянську.

Оперативне командування "Південь" повідомило, що російські війська 77 разів обстріляли прифронтові території на південному напрямку. Випустили 365 снарядів і 5 авіаційних бомб КАБ по Козацькому та Бериславу Херсонської області.

Українські джерела попередили, що російські війська можуть готувати провокацію на Армянському хімкомбінаті в окупованому Криму.

В ОК "Південь" заявили, що російські війська завозять на територію кримського заводу "Титан" невідомі хімікати, ризикуючи спровокувати вибух, який призведе до викиду різноманітних отруйних речовин у повітря.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?