ЗСУ змусили армію РФ перейти до оборони на більшості напрямків — зведення Генштабу
Категорія
Україна
Дата публікації

ЗСУ змусили армію РФ перейти до оборони на більшості напрямків — зведення Генштабу

ЗСУ змусили армію РФ перейти до оборони на більшості напрямків — зведення Генштабу
Джерело:  online.ua

За інформацією Генштабу ЗСУ, злочинна російська армія продовжує ведення наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, а на більшості інших напрямків вимушена оборонятись. 

Джерело: Facebook-сторінка Генштабу ЗСУ

Що відомо про ситуацію на фронтах

Підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Роздолівка, Васюківка, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка та Озарянівка Донецької області.

Противник і далі зазнає втрат. До одного із місцевих моргів Горлівки Донецької області, лише 28 січня, привезли близько 20 тіл загиблих окупантів з районів Новобахмутівки та Майорська.

Наша авіація протягом доби завдала удару по зенітно-ракетному комплексу противника та 2 удари по районах зосередження окупантів. Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 2 радіолокаційних станції, склад боєприпасів та один інший важливий об’єкт противника.

Противник, протягом минулої доби, завдав авіаційного та 3 ракетних удари, один з яких - по Харкову. Здійснив 44 обстріли з реактивних систем залпового вогню, зокрема і по населених пунктах. Є поранені та загиблі серед мирного населення.

На  ВолинськомуПоліськомуСіверському  та  Слобожанському  напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено.

З мінометів та артилерії ворог обстріляв райони населених пунктів Хрінівка та Красний Хутір Чернігівської області; Волфине, Писарівка і Запсілля - Сумської та Одноробівка, Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Зелене, Нескучне, Тернова, Стариця, Верхня Писарівка, Огірцеве, Вовчанськ, Бударки і Новомлинськ Харківської області.

  • На Куп’янському напрямку обстріляно райони населених пунктів Дворічна, Вільшана, Синьківка, Петропавлівка, Піщане, Крохмальне, Берестове, Зелений Гай, Вишневе на Харківщині та Новоселівське, Стельмахівка і Андріївка Луганської області.

  • На Лиманському напрямку вогневого ураження зазнали Макіївка, Невське, Червонопопівка, Кремінна і Діброва Луганської області та Терни і Ямполівка Донецької області.

  • На Бахмутському напрямку від вогневого впливу постраждали Спірне, Берестове, Білогорівка, Роздолівка, Бахмут, Диліївка, Дружба та Нью-Йорк Донецької області.

  • На Авдіївському напрямку під ворожий артилерійський вогонь потрапили Сєверне, Водяне, Первомайське Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка.

  • На Новопавлівському напрямку обстріляні Богоявленка, Вугледар, Нескучне і Велика Новосілка Донецької області.

  • На Запорізькому напрямку від вогню артилерії противника постраждали райони більш як 15 населених пунктів, зокрема, Времівка і Новопіль Донецької області; Полтавка, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка Запорізької області та Нікополь - Дніпропетровської.

  • На Херсонському напрямку російські окупанти обстріляли передмістя та місто Херсон. Є постраждалі серед мирних мешканців.

За інформацією аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), затримки із передачею Україні танків та БТР від західних партнерів можуть зірвати контрнаступ українських військових наприкінці зими.

У той же час окупанти готуються розпочати власний наступ на Луганщині та посилюють свої дії в районі Бахмута.

На думку аналітиків, ЗСУ все можуть розпочати давно запланований контрнаступ цієї зими, що може дещо поліпшити наслідки затягування західних партнерів із наданням військової допомоги.

Однак затримка з початком цього контрнаступу досі дозволила росіянам поставити умови, які зроблять його важчим і коштовним.

Аналітики зазначають, що затримка із поставками Заходу Україні важких озброєнь, зокрема, танків, дозволила Росії створити умови для свого наступу, що значно ускладнило план української кампанії.

Якщо Україна ще не має техніки, необхідної для початку контрнаступу, то їй, ймовірно, доведеться чекати багато тижнів, поки західні танки не прибудуть у кількості, достатній для підтримки поновлення зусиль, - наголошують експерти ISW.

На їх думку, затримка також може тривати довше через невідповідні погодні умови.

І росіянам, і українцям доведеться враховувати сезон весняного бездоріжжя, який, ймовірне, припаде на березень і квітень, що ускладнить, якщо не унеможливить, швидкий механізований контрнаступ.

Україні, можливо, доведеться почекати до кінця весни чи початку літа, перш ніж відновити свої великомасштабні зусилля щодо звільнення стратегічно важливої території.

Заходу необхідно буде уникати помилкового висновку про те, що майбутні українські контрнаступи неможливі, виходячи з тимчасових рамок, зумовлених власними затримками у наданні необхідних матеріальних умов, - наголошують експерти ISW.

Поточні та заплановані російські наступи, ймовірно, завершаться без досягнення вирішального оперативного успіху і таким чином, що цілком можуть створити сприятливі умови для українських контрнаступів, особливо після того, як Україна отримає західні танки.

Аналітики впевнені, що українські військові можуть звільнити критично важливі окуповані території за умови подальшої військової підтримки західних партнерів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?